Import India & beyond 

Maahantuomme erikoiskahvia suoraan Intialaista pientilallisilta, sekä Indonesian Balin saaren viljelijä yhteisöltä. Kaikkien kahvitilojemme kahvit ovat Metsäpaahtimon valikoimissa. Tarjoamme vihreää kahvia myös Suomalaisille ja Eurooppalaisille pienpaahtimoille. Intohimomme intialaista kahvia kohtaan on syntynyt Intiassa viettämiemme vuosien ja sattumien johdattelemana 2013 alkaen ja Bali kahvi ja yhteistyökumppanit löytyi Balilla viettämiemme kuukausien aikana vuosina 2016-2018. Metsäpaahtimollahan on Bali yhteys jo kahvinpaahtimemme kautta, josta voitte lukea enemmän Metsäpaahtimo välilehdessä-paahdin.

Kahvin rikas aroma joka saa pääosin alkunsa rikkaasta maaperästä ja erikoiskahvi laatua tavoittelevien eettisten ja ekologisten viljelijöiden käsityöstä. Tämä perinteitä ja ihmisyyttä kunnioittava viljely ja tuotantotapa sai meidät kiinnostumaan Intian ja Bali kahvista ja sen mahdollisuuksista. Intentiomme on tukea tätä perinteikästä ja ihmiskuntaa nostattavaa toimintaa tarjoamalla näitä erikoiskahviviljelijöiden tuotteita teille.

Lue lisää

Filosofiamme

Alunperin Intiaan meidät johdatti joogan opiskelu ja sen läheiset henkiset perinteet, sekä tieto. Me yrittäjät Petteri ja Janita opiskelimme vuosia joogan asanoita ja filosofiaa Janita myös asui ja työskenteli Intiassa vuoden ajan ennen pariskunnan tapaamista. Länsimaissa tutun fyysisen jooga asanaan perustuvan tiedon lisäksi opiskelimme Vedalaista filosofiaa. Syvemmin ja ajallisesti pisimpään opiskelimme perinteisessä jooga gurunkulassa pienessä intialaisessa kylässä, jossa jatkamme opiskelua edelleen vuosittain. Petteri opiskeli myös Buddhalaista perinnettä luostareissa Etelä-koreasta – Nepaliin, jopa päätyen lopulta Tibetiin 🙂 .Miltei kaikki Intian henkiset perinteet sisältää elementtejä joogan perinteestä, joten joogan tieto ja harjoitus yhdisti meidät ihmisiin intiassa ja ihmiset yhdistivät meidät Intialaiseen kahvi kulttuuriin ja viljelijöihin. Vedalainen perinnetieto josta joogan filosofia myös kumpuaa on läheisessä yhteydessä Intian pääuskonnon Hindulaisuuden ja myös vähemmistö uskontojen/filosofioiden kuten buddhalaisuuden, jainalaisuuden ja Sikhiläisyyden kanssa vaikka jooga ei ole “uskonto” sanan perinteisessä merkityksessä sen sisältö arvoineen kohtaa ja on synergiassa kaikkien maailman henkistenperinteiden kanssa. Kun omistautuu mille tahansa henkiselle harjoitukselle tai fyysiselle harjoitukselle saavuttaa jonkinlaisen kehoyhteyden ja sitä kautta luontoyhteyden, sillä ihmisenkeho on luonnollisesti osa ympäröivää luontoa. Kehotietoisuuden kehittyessä yhteys ja kiinnostus ravintoon muuttuu, sekä selkiytyy joten korkealaatuinen puhdas ravinto ja kahvi hiljalleen hiipi merkittäväksi osaa elämäämme.
Opiskelimme ja elimme siis Intialaista kulttuuria ja tämä edes auttoi samoja arvoja toteuttavien yhteistyökumppaneiden löytymistä niin kotimaassamme Suomessa kuin myös kaukana Intiassa ja Indonesiassa. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat toimineet kanssamme vuodesta 2018 alkaen. Vedalaista kulttuuria ja perinteitä kunnioittava kahvinviljely teki meihin vaikutuksen. Joten on luonnollista, että jooga johdatti meidät lopulta työskentelemään Intian pyhimystaustaisen kahvin pariin.

Beyond India??? Bali…

Indonesian Bali, Jumalien ja Demonien saari on muodostunut jonkinlaiseksi joogan ja vaihtoehtoisen lääke/ravintotieteen keskukseksi nomadi elämää viettäville. Balilla vallitsee upea elävä ja rikas Hindusmin ja luonnonuskontojen yhdistelmä, joka on aivan uniikkia ja elää miltei jokaisessa Balilaisessa. Luonnon kunnioittaminen ja palvonta on Balilaisuutta ja syystäkin, sillä aktiiviset tulivuoret joiden rinteellä kahvi kasvaa luovat rikkaan ja hedelmällisen maaperän lisäksi muistutuksen luonnon voimista, joiden rinnalla ihminen on täysin voimaton.  Uskonto on läsnä yksilöiden arjessa ja siksi myös kaikessa toiminnassa. Joten Bali oli luonnollinen jatkumo maahantuonti toiminnallemme ei vain henkisen jatkumon vuoksi vaan myös siksi, että korkealla Kintamani tulivuoren rinteellä rikkaassa maaperässä kasvanut Arabica kahvi omaa Jumalaisen aroman jonka kahvipuu on imenyt itseensä vulkaanisesta maaperästä.

 

Suomalainen metsä

Suomalaisille metsä on pyhäpaikka ja luonto määrittää usean suomalaisen henkistä maisemaa. Me olemme suomalaisia ja syntyneet tähän kulttuuriin, siksi luonto ja siinä sijaitseva metsä on meille pyhyys ja koti. Lopulta opiskellessa mitä tahansa henkiset perinnettä tai filosofiaa ne alkavat näyttäytymään samana. Mielessäni ne ovat saaneet alkunsa samasta juuresta vuorella on sama huippu, mutta polkuja on lukuisia.
Meille yrittäjille jooga ja vedalainen perinne oli helpoiten lähestyttävissä ja tavoitettavissa. Mielestäni myös se on yksi muuttumattomampina säilyneitä ihmiskunnan henkisiä perinteitä. Itse minä Petteri en edes ajattele näitä henkisenä tai filosofisena perinteenä vaan ihmisyyden oppina. Jokaiselle on annettu elämä opiskella elämään. Tavallaan kyseessä on käyttöohjekirja ihmiselle ja siitä on monia versioita, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman perinteen jos vain toiminta vastaa teoriaa lopputulema on terve ja eheä elämä. Itse viehätyin joogassa ja vedalaisessa filosofiassa siihen, että se kattaa myös fyysisenkehon ja sen hyvinvointiin liittyvän tiedon, joogan liikkeen ja puhtaan ravinnon tiedon, sekä Ayurvedisen luonnonlääkintä tieteen kautta ja se on hyvin käytönnön läheinen tiede, ei tarvitse uskoa mitään vaan kaiken voi kokea itsessä harjoittamalla perinnettä. Aivan kuten hyvä kuppi kahvia ei ole uskomus asia vaan koettavissa jokaisella siemauksella.

Tavoitteemme on maahantuoda kahvia laadukkaimmilta tiloilta ja viljelijöiltä. Laatu on meille ainutlaatuisen aroman lisäksi, ekologisuutta ja eettisyyttä kahvitilan ja koko tuotantoketjumme toiminnassa, sinä olet ketjun viimeinen lenkki ja kaikki me ennen sinua teemme tätä palvellaksemme sinua. Toiminta nostattaa toiminnan sisältämiä arvoja ja olemme valinneet arvot jotka kannattelevat ihmisyyttä, luontoa ja kaikkia olentoja. Uskomme perustuu siihen, että ihminen voi muuttaa vain itsensä ja itsensä kautta maailmaa ympärillään.

Intentiomme on ollut alusta alkaen nostaa intialaisen erikoiskahvin viljelyä suuremman yleisön tietouteen Euroopassa, mutta myös Intiassa.

Nostamalla esiin yksittäisiä tilallisia uskomme tukevamme myös muita pienviljelijöitä kohti erikoiskahvin viljelyä, sekä ekologisempaa ja eettisempää toimintatapaa kohti.

Esimerkin voima on valtava myös kahvinviljely alueilla, kun yksi tila nousee erikoiskahvin kriteerit täyttäväksi toimijaksi ja huomataan kahvi markkinoilla, muut tilalliset ympärillä kiinnostuvat myös toimimaan kohti samoja tavoitteita. Tämän kaiken alku on kuitenkin se, että korkealaatuista viljelytapaa toteuttavien kahvinviljelijöiden kahville on kiinnostusta.

Me löysimme tehtävämme palvella ihmisyyttä luomalla kohtaamista Intialainen pienviljeljän ja eurooppalaisen kahvin kuluttajan välille, sekä jalostaa Suomen luonnon luomia tuotteita kaikkien hyväksi. Siksi loimme tilakahvin maahantuonti toiminnan ja Luumäellä sijaitsevan Metsäpaahtimon osaksi SampoKone yrityksen toimintaa alkaen vuodesta 2017.

Pyhimys-taustaista yhden tilan kahvia. 1700-luvun lopulla Sufi-pyhimyksenä kunnioitettu herra Baba Buda piilotti seitsemän kahvin siementä kävelykeppinsä sisään satamassa Yemenissä ja suuntasi kohti Intiaa. Kahvipuu oli Yemenin salaisuus ja kahvia kaupattiin vain paahdettuna, jottei salaisuus paljastuisi. Seitsemää pidettiin pyhänä numerona. Intiassa Baba Buda istutti siemenet rikkaaseen maa- perään yli tuhannen metrin korkeuteen, jossa monsuunisateet iskevät voimalla ja vrk-lämpötila on 10°-28°C. Nämä olosuhteet olivat täydelliset hyvän Arabica kahvin kasvattamiseen. Näistä siemenistä sai alkunsa nyt nauttimasi kahvi, joka on kasvanut samassa maaperässä. Nykyään aluetta kutsutaan nimellä Bababudangiri. 

Tutustu tiloihin

BALMAADI ESTATE

Pavut: Arabica (s795, caturra, kent)

Kahvi tulee Etelä-Intiasta, Tamil Nadun maakunnasta, Silent Valleyn kansallispuiston kupeesta. Viljelijä Unna Thiagarajan on ylläpitänyt biodynaamista luomutilaansa 20 vuoden ajan yhdessä osaavan henkilökuntansa kanssa, joista osa on omistautunut tilalle jo usean sukupolven ajan. Tila on etäällä kaupungista noin 1500 m korkeudessa jylhässä vuoristossa. Tilan kahvi kerätään käsin kolmella keräyskierroksella ja prosessointimenetelminä ovat natural ja honey. Tilalla viljellään Arabica-lajikkeita (s795, caturra, kent).

Balmaadin tilalla yhdistyy biodynaaminen (Demeter) ja muinaiset vedalaiset viljelymenetelmät. Biodynaaminen viljely on ihmisen palvelus luonnolle ja sen monimuotoisuudelle, siinä luontoa tuetaan luonnon omin keinoin. Se ei ole siis vain metodi tuotannon kasvattamiseen tai terveellisen ruoan viljelyyn. BD-viljely on luomua, mutta vielä laajemmin täysin luonnonmukaista ja omavaraista. Lannoitteet ja torjunta-aineet tehdään omista varannoista mm. fermentointimenetelmiä hyödyntäen. BD-viljelyn tarkoitus on siis suurempi kuin vain terveellisen ruoan tuotanto.

Viljelymenentelmä ei perustu tehokkuusajatteluun sadon määrän tai työvoiman käytön osalta, vaan se keskittyy korkealaatuisen elintarvikkeen tuottamiseen luontoa tukien. Tilalla vieraillessamme mieleen tuli usein ajatus kohtuudesta ja viisaudesta. Jopa luonnollinen tunne että: ” Tämä on viisasta ja oikeasti kestävää toimintaa kaikille osapuolille”. Tilalla aisti luonnon monimuotoisuuden lisäksi harmonisen ja yhteisöllisen tunnelman, jota oli ilo seurata paikan päällä ja olla nyt mukana yhteisössä tilakahvin EU-maahantuojana ja kahvinpaahtajana.

HIREKOLALE ESTATE

Pavut: Arabica (s795, hemavati, caturra)

Viljelijä Lekha Chandrasekhar johtaa yli satavuotiasta kahvitilaansa BabaBudagirin vuoren alarinteellä noin 1000-1100m korkeudella, Hirekolale järven vieressä, Karnatakan maakunnassa.

Hänellä on noin puolen vuosisadan kokemus kahvin viljelemisestä. Hän on hoitanut tilaansa yksin yli 20-vuoden ajan. Kahvin viljelyn lisäksi tavatessamme Lekha pyöritti myös viihtyisää kahvilaa Chikkamagalurun kaupungissa, jossa hänet tapasimme.

Intiassa Lekha on ainutlaatuinen viljelejijä sillä harva viljelijä on pyörittänyt myös kahvilaa, jossa luonnollisesti tarjoillaan hänen oman tilansa kahvia paahdettuna. Oman tuotteen jatkojalostaminen ja tarjoilu johtaa poikkeuksetta laatutietoisempaan lähestymistapaan kahvinviljelyssä. Jatkuu…

Kahvitilalla työskentelevistä osa on tilanpalveluksessa jo toista sukupolvea ja syntyneet kahvitilalla. Etenkin täytyy mainita toisen sukupolven työntekijä joka huolehtii siisteyden lisäksi myös ruuanlaitosta, sillä hänen erittäin perinteinen Etelä-Intialainen ruoka kattaus eräällä vierailullamme on kertakaikkiaan erinomaista ja teki vierailijaan suuren vaikutuksen 🙂 Hyviä olivat aikoinaan myös kahvilan tarjoilut, mutta nykyään Lekha on luopunut kahvila toiminnasta ja keskittynyt kahvitilansa hoitamiseen, koska ikää alkaa olla jo 75 vuotta on aika vähän löytää aikaa myös ystäville, lapsille, matkustelulle ja hänelle tärkeälle puutarhanhoito harrastukselle.

Kausityöntejöillekin tarjotaan ilmainen terveydenhuolto, vesi, 24h sähkö, sekä lapsille koulu kaupungissa.

Hirekolale kahvi on wash natural prosessoitua, joka antaa sopii hyvin hänen Arabica lajikkeen käsittely metodiksi. Kahvilla on hiukan täysin pestyä kahvia rikkaampi aroma ja se nostaa myös kepeän hapokkuuden joka laadukkaassa kahvissa tulee olla, mutta välillä Intiassa viljellystä kahvista puuttuu. Kahvi kerätään kahdella poimintakierroksella, kuivauskentällä kahvi vielä seulotaan käsin, jota en ole nähnyt enää tehtävän muilla tiloilla, se vähentää ”de-efect” eli viallisten papujen määrää. Kuivauksen aikana kahvia käänneellään jatkuvasti manuaalisesti kävellen kentällä ja käsi”haravilla”, jotta kuivaus toteutuisi tasaisesti ja yli fermentoitumista ei tapahtuisi. 

Kahvitalla kävellessään voi ihailla valtavia vanhoja varjopuita, jotka suojaavat Arabica kahvia ja myös ovat kotieläimille, jotka taas huolehtivat tilan lannoittamisesta. Lehha viljelee meille erillistä ”slottia” joka käsitellään huolellisesti ja kyseisellä alueella ei viljellessä käytetä muita kuin luonnonmukaisia lannoitus ja torjunta-aine menetelmiä.

BYNEMARA ESTATE

Pavut: Arabica, washed & Natural, (Catimore, S795)

Bynemara-tilan perhe viljelijät Ashrita & B G Chandre Gowda kasvattavat kahvia neljännessä sukupolvessa Benaragodu vuorilla länsi-Ghateilla Karnatakan maakunnassa 1000 – 1300 m korkeudella.

Bynemaran kahvi perustuu haluun kehittyä ja luoda parempaa kahvia. Käynnissä on sukupolvenvaihdos isältä tyttärelle, joten vuosisadan jatkunut perinne kahvinviljelijä perheenä saa jatkoa. Tilan erikoispiirteitä ovat monimuotoinen luonto ja jyrkästi nousevat rinteet, joilla tilan kahvi kasvaa.

Tilallisten mukaan heidän rikkaan makuisen kahvin taustalla on juuri rikas maaperä, joka on ympäröivän kasvuston sekä poikkeuksellisen mikroilmaston ansiota.

Kahvinpoiminta kierroksia on kolme, jolla varmistetaan Arabica-kahvimarjojen oikea kypsyys poiminta hetkellä, kypsässä marjassa on pavuksikin kutsuttu kahvipuun siemen. Oikeaan aikaan poimittuna siemen on rikas aromaltaan ja paahtuu tasaisesti. Ennen kuivausta kahvi pestään “full wash” -menetelmällä ja annetaan fermentoitua 9-16h. Tilan nuoremman polven viljelijä luonnehtii kahvinsa makua suklaiseksi, tukevaksi ja hiukan rasvaiseksi. Suosittelemme Bynemaran wash Arabica lajiketta tummapaahtoiseen paahtoon, noin 4/5 paahtoasteeseen.

2023 Bynemara tilalla tuotettiin natural prosessoitua kahvia SampoKoneen pyynnöstä. Tätä natural prosessoitua Bynemara tilan kahvia on saatavilla pieni koe-erä. Se sopii upeasti vaaleaksi ja keskipaahtoiseksi erikoiskahviksi.

Prabhakhan estate

Pavut: Arabica, Natural, (Kent subspecies 1934)

Viljelijä Christopher Mathais viljelee kahviaan. Prabhakhan tilalla, korkealla länsi-Ghatin vuoristoalueella, Christopher partnereineen viljelee harvinaista Arabica-Kent kahvipuun ala lajiketta 1934.

Tila käsittelee Arabica kahvinsa natural prosessoinnilla. Laadukas ja onnistunut natural kahvi alkaa kahvin keräilijöistä, jotka keräävät käsin vain KYPSÄT kahvimarjat. Tämä on hidasta käsityötä ja vaatii yleensä noin kolme kahvinpoiminta kierrosta. Tämän vuoksi keräilyn kustannukset nousevat, mutta lopputulemana on aromaltaan upea ja myös ekologisempi kuppi kahvia.

Kahvimarjan poiminnan jälkeen marjat asetetaan kuivumaan aurinkoon, ensin korotetuille ”pedeille” 2-4vrk, jonka jälkeen kuivattaminen jatkuu maassa kentällä auringossa 4-8vrk. Kuivumisen lomassa tapahtuu kahvipuun siemenen, eli pavun, fermentoituminen, joka natural prosessoidussa kahvissa tapahtuu marjan omien nesteiden, sokereiden ja entsyymien toimesta, toisin kuin pestyssä kahvissa jossa fermentoituminen toteutetaan vesitankeissa, jolloin myös kuluu merkittäviä määriä vettä. Natural kahvia tuotettaessa ei käytetä vesivaroja tai fossiilisilla polttoaineilla toimivia pulppereita. Tämä tekee natural prosessoinnista merkittävästi ekologisemman tuotantotavan. Natural kahvi on luonnollisesti aromaltaan marjainen ja sitrusmaisen hapokas.

Uusi

Kahvilajike Robusta

Tarjolla on kahta Robusta lajiketta.
Keralan heimokansan kasvattamaa Luomu natural Robustaa ja Dewadanam tilan Pulped Sun Dried ( Honey) Robustaa Karnatakasta.

Lue lisää

Robusta tuo potkua espressoblendeihin

Robusta on hyvä lisä Espresso blendeihin ja omassa paahtimossa olemme myös käyttäneet sitä onnistuneesti pannukahvin tai Mocha kahvin lisänä.

Robusta lajikkeessa on kaksinkertainen määrä kofeiiniä, joka antaa etenkin maitoisiin kahvijuomiin hyvän lisäpotkun, sekä luo creman espressoon. Oma kokemus on myös baristana se, että tumma paahtoisen Robusta espresso shotin kanssa Latte art on helpompaa, voimakkaan kontrastin vuoksi.

Lisäksi tummapaahtoisena se toimii hyvin tummapaahtoisen Arabica lajikkeen kanssa. Usein etenkään hyvälaatuista Arabicaa ei kannata paahtaa hyvin tummaksi, sillä menettää kaiken sen arvokkaan aroman mitä laadukkaassa kahvissa on paahdonaroman taakse. Tällöin Robusta on hyvä lisä tuomaan sitä hyvin tummaa jopa Wieniläisen paahdon aromaa kahvisekoituksiin.

Laadukas Robusta on aromaltaan hyvä, vaikkakin ei verrattavissa Arabica lajikkeeseen ja kun se on käsitelty natural tai psd (honey) menetelmällä on se myös ekologinen kahvipapu.

Lisäksi Robustan kasvatuksessa ei tarvita lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten Arabica lajikkeen kasvatuksessa, joten se on osa tulevaisuuden kahvia ja myös ekologisesti kestävä valinta.

cappuchino

A title

Image Box text

Tuote tiedustelut

Ota yhteyttä

Muut palvelut

Cafe metsäpaahtimo

Kahvilamme sijaitsee meren rannalla Helsingin Lapinlahdessa, Venetsia rakennukseksi nimetyssä kiinteistössä. Venetsia rakennus sijaitsee..

Lue lisää

Metsäpaahtimo

Metsäpaahtimo on pienpaahtimo ja elintarvike alkemistin työpaja. Metsäpaahtimo luotsaa kahvia Intialaiselta pientilalta paahdettavaksi Suomalaiseen..

Lue lisää

Kuusenkerkkä

Kahvilamme sijaitsee meren rannalla Helsingin Lapinlahdessa, Venetsia rakennukseksi nimetyssä kiinteistössä. Venetsia rakennus sijaitsee..

Lue lisää