IDEA

Metsäpaahtimo on pienpaahtimo ja elintarvikealkemistin työpaja. Metsäpaahtimo luotsaa kahvia Intiasta ja kauempaakin pientilallisilta paahdettavaksi Suomalaiseen metsään. Toimimme läheisessä yhteistyössä kahvinviljelijöidemme kanssa suoramaahantuontia harjoittamalla. Yhteistyön toimivuus on rakennettu yhteisöllisyyden, ystävyyden ja luottamuksen perustalle. Näitä arvoja toteuttaen luomme yhdessä  teille huippulaatuista kahvia.

Meille laadukkaan kahvin tuottaminen on yksinkertaista. Yksinkertaisuuden salaisuus on ”korkealaatuisin raaka-aine”. Raakakahvin ollessa korkealaatuista paahdettu kahvi tekeytyy erinomaiseksi suomalaisessa metsässä käsityönä Suomalaisena artesaanityötä. Kahvin lisäksi tuotamme Suomalaisen metsän raaka-aineista elämänvoimaa nostattavia elintarvikkeita.

Sympaattinen paahtimomme sijaitsee Etelä-Karjalalaisessa metsässä järven rannalla. ”Off-grid” periaatteella merikonttiin rakennettu kahvipaahtimo saa energiansa auringosta ja tuulesta, mikä mahdollistaa omavaraisen ja luonnonläheisen toiminnan infran ulkopuolella. Luontoa, luovuutta, omavaraisuutta ja kädentaitoja hyödyntäen tuotamme korkealaatuisia puhtaita tuotteita ekologisesti ja eettisesti. Arvomme ovat toimintamme perusta, arvot olemme perineet ihmiskunnan yhteisistä viisausperinteistä, jonka jatkumoa mekin olemme.

Meille kahvin laatu tarkoittaa

  • Varjossa rauhassa kasvanutta laadukasta, ekologista ja eettistä kahvimarjaa.
  • Vastapaahdettua kahvia, nopeaa logistiikkaa, jotta kahvisi on aina tuoretta.
  • Usealla keräilykierroksella käsin kerättyä kypsää kahvimarjaa. Kahvinkeräilijä on laadukkaan raaka-kahvin ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä askelista lähemmäs sinua.
  • Natural-, honey- ja washed natural -käsiteltyjen kahvinsiementen suosimista aroma- ja ympäristösyistä.
    • Kahvikupillisen hyvää makua, joka perustuu viljelijään ja taitavaan kahvin uuttajaan sekä kaikkeen mitä tapahtuu siinä välissä.
    • Huolellista kahvin jälkikäsittelyä alkuperämaassa. Kahvitoimituksia, jossa ei ole viallisia papuja tai vierasesineitä. Raakakahvi erotellaan manuaalisesti sekä mm. color sorting laitteella. Käytämme tilan ulkopuoliseen kahvin jälkikäsittelyyn IMO- ja SCA-sertifikaatit omaavaa toimijaa. Jälkikäsittelijällämme on useasti palkittu alansa huippuosaaja, jolla on pitkä historia Intiassa.
      • Luonnon kunnioittamista. Säästetään vettä ja huolehditaan jätteestä. Paahdamme kahvin aurinkosähköä ja tuulta hyödyntäen, ja kuljetuksemme ovat climate neutral -kuljetuksia. Lisäksi pyrimme käyttämään kuljetuskalustossamme 100 % uusiutuvista tai jätteestä tehtyä polttoainetta.
      • Taitavaa paahtajaa ja tarjoilua. ☕
      • Pakkausmateriaalimme ovat biohajoavia tai täysin kierrätettävissä. Tukkutilauksissa uudelleen käytettäviä. Uudelleenkäytettävä pakkaus ei tuota jätettä ja on mielestämme ekologisin vaihtoehto pakkaamiseen

        Tarina & arvot

        metsäpaahtimo käsinpiiretty logo

        Kahvimme ovat ”single estate” tilakahvia. Se tarkoittaa, että kahvimme alkuperä on jäljitettävissä yksittäiselle tilalle ja viljelijään joka ne on tuottanut. Ostamme kahvimme suoraostona viljelijältä, ja maahantuontitoiminta on yksi SampoKoneen toiminnan osa-alue. Usein paahtamamme kahvit ovat ”blendaamattomia”, eli sinulla on mahdollisuus kokea jokaisen tilan kahvimarjan uniikki aroma. Tietoa kahvitiloista löydät Kahvin maahantuonti -välilehdestä. Ketjumme kahvipuusta kuppiin on arvoiltaan katkeamaton, ja osana tätä arvo kokonaisuutta on Metsäpaahtimon toiminta.

        Metsäpaahtimo toimii Suomen Etelä-Karjalassa kauniin luonnon ympäröimänä järvenrannalla, puhtaasti ja omavaraisesti. Vuonna 2018 perustettu paahtimo on alusta alkaen rakennettu omavaraisuuden, ekologisuuden ja kohtuullisen kulutuksen periaatteille. Tämä on antanut meille mahdollisuuden noudattaa arvoja ja toimintatapoja, jotka kaikuvat perinteistä, ja uskomme perinteiden olevan tulevaisuuden standardi ja välttämättömyys. Haluamme olla se muutos, ja käsityönä rakennettu ”do it yourself” -arvo mahdollistaa vapauden ja edistyksellisen uniikin toimintamallin ja arvojen toteuttamisen vapaasti. Se myös mahdollistaa osittaisen taloudellisen riippumattomuuden niiltä osin, että mitä olet itse luonut osaat todennäköisesti myös itse korjata. Aloitimme 2017 toimintamme näillä arvoilla, mikä antoi meille etumatkan ekologisuuteen ja eettisyyteen.

        Demeter -tuotemerkeillä merkityt tuotteet tulevat biodynaamisesta maatalous- ja puutarhatuotannosta, joissa viljelytoimenpiteiden tarkoitus on ylläpitää ja lisätä maan terveyttä ja hedelmällisyyttä. Rudolf Steinerin filosofiasta kumpuava näkemys otetaan huomioon alkutuotannon lisäksi myös valmistuksessa, jatkojalostuksessa ja myynnissä. Demetersertifioitu tuote on askel luomusta eteenpäin, tuotantotapaan jossa ihmisyys ja luonto-ovat yhtä, ja ihmisen tehtävä on tukea luontoa, joka tukee ihmisyyttä pyyteettömästi olemassaolollaan. Biodynaaminen viljely perustuu kahvinpaahtaja ja maahantuoja Petterin mielestä lyhyesti selitettynä: ”luonnon monimuotoisuuden varjeluun maaperän terveyttä ylläpitämällä. Aisteilla ymmärretyn maailman lisäksi se huomioi koko kosmoksen energiat ja yhteyden kaikkeen”.

        Luomusertifiointi takaa tuotteen puhtauden, eli tuotteen viljelyssä on käytetty vain luonnonmukaisesti valmistettuja lannoitteita ja torjunta-aineita. Lopputuote on lisäaineeton, eli paahtaja Petterin ajattelussa puhdas. Demetertuote on aina myös luomu, mutta tuotannossa viljelijä/tila on omavarainen, eli se ei käytä kaupallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten luomuviljelyssä. Demetersertifioitu tila tuottaa monimuotoisuudellaan (kasvit, koti-eläimet, villielämet, vesi, ilma, aurinko, kompostointi) kaiken itsenäisesti. Demeterviljely on siksi aina CO2 positiivista, eli tila sitoo enemmän hiilidioksidia kuin tuottaa.

        Kahvissa Arabica kahvin ”alalajike” merkitsee paljon kahvin aroman ja laatuun kannalta. Alkuperäislajikkeet ovat arvostetumpia juuri siksi, että ne ovat pääosin aina jalostettuja ja ihmisen risteyttämiä lajikkeita aromarikkaampia. Demeter ja luomu valvovat myös jalostamista, eli esimerkiksi gmo-muunneltuja lajikkeita ei sallita.  Demeter -järjestö ylläpitää myös siemenvarastoja, joissa ylläpidetään ja taataan alkuperäisten lajikkeiden saatavuus biodynaamisille viljelijöille ja estetään alkuperäislajikkeiden katoaminen.

        Tämän yrityksen omistajan palattua noin 7 vuoden ihmiskunnan perinteiden opiskelumatkalta, jona aikana matkalla opiskellut elämäntavat olivat tulleet osaksi omaa elämää, oli aika aloittaa toiminta muiden ihmisten hyväksi. Aloitimme kumppani Janitan kanssa kaksi yritystä, joista toinen on enemmän Petterin taipumuksien ja elämäntarkoituksen mukainen SampoKone. Janita kokee tarkoitukselliseksi ja taipumuksiensa mukaiseksi ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen joogan ja terapeuttisten hoitomenetelmien tarjoajana. SampoKone keskittyy nimensä mukaisesti enemmän hyvinvointia lisäävän materiaalisen ravinnon tuotantoon ja konkreettiseen tarjoamiseen suurelle joukolle monistettavissa olevalla konseptilla, kun Janita keskittyy yksilöllisempään lähestymistapaan. Molemmat yritykset tukevat toisiaan, ja me molemmat työskentelemme yhdessä yrityksestä riippumatta, sillä molempien toiminta perustuu samoille arvoille ja tiedostamme erillisyyden kaikessa olevan harhaa.

        Olemme sitoutuneet ylläpitämään etumatkamme henkilökohtaista kehitystä ja konkreettista toimintaa harjoittamalla, luovuutta ylläpitämällä, mielen tasapainon avulla sekä ahkeran käsityöläistoiminnan harjoittamisella. Lopulta kaikkien yrityksien arvot ovat sen omistajien, johtajien ja työntekijöiden yhteenlaskettu intentio, josta muodostuu arvopääoma. Näin Metsäpaahtimokin on tekijöidensä arvojen summa ja täten ikuisesti muuttuva.

        Metsäpaahtimo on SampoKoneen Petterin käsityötä. Itse kontti näyttää kovin pelkistetyltä, mutta on rakennettu huolella ja mielikuvituksella. Paahtimo sisältää huipputeknologiaa, perinteisiä hyväksi todettuja rakennusteknisiä toteutuksia yhdistettynä modernin teknologian suomiin mahdollisuuksiin, sekä sopivan hippusellisen elossa olemisen hulluutta. Mainittakoon, että paahtimo toimii normaalisti myös -22 asteen pakkasessa ja on kokenut 90 cm lumipeitteen ympärillä. Toiminta on jatkunut katkeamattomana, vaikka suurteollisuuden infraa ei ole ollut käytettävissä. Paahtimo on etävalvonnassa ja ohjauksessa, esimerkiksi sen lämpötilaa voidaan säätää etänä tai kytkeä pois tai päälle, silloin kun paahtimossa ja lepohuoneessa ei tarvitse työskennellä.  Lisäksi paahtimo on eristetty. Lämmitys voidaan siis katkaista, kun toimintaa ei ole, mikä on merkittävin metodi energian säästämiseksi. Lämmityspolttoaine on jätteestä valmistettu Mydiesel, joka on 100% kotimainen ja fossiiliton polttoaine. Samalla polttoaineella kulkevat myös meidän ajoneuvot. Paahtimon näkyvin osa eli aurinkopaneelit ja tuulivoimala on asennettu kääntyvälle ”pedille” jolloin talvella paneelit pudottavat lumet päältään, mutta kääntyvä peti mahdollistaa kesällä paneeleiden vaakatasossa toimimisen, mikä taas mahdollistaa parhaan aurinkoenergian saannin sekä pyörteettömän tuulen tuuliturbiinille. 
         
        Vesi pulppuaa rakentamastamme kaivosta, ja vesijärjestelmä on paineistettu pumpulla. Järjestelmä voidaan luonnollisesti talvisin tyhjätä nopeasti jäätymisvahinkojen estämiseksi.
         
        Ilmanvaihto on oleellinen kahvinpaahtimossa ei vain siksi, että paahdettaessa kahvia syntyy savua ja sitä syntyy paljon! Mutta sen lisäksi syntyy lämpöä ja sitä syntyy myös paljon. Tämä ilma on se, missä paahtajan pitää pystyä työskentelemään pitkiä aikoja ilman keskittymisen herpaantumista. Eli tarvitaan säädettävää poistoilmapuhallusta ja tuloilmaa, sillä ulkoilman lämpötila vaihtelee -25 – +25 välillä. Turvallisuutta valvoo häkähälyttimien lisäksi hiilidioksidi- ja kaasuarvoja valvovat laitteet. Sillä unohduksia sattuu toistettaessa asioita tuhansia kertoja – tällöin hälyttimet ovat se, mikä valvoo paahtajan selustaa ja keskeyttää keskittymisen yhteen kohteeseen mikäli se työturvallisuussyistä on välttämätöntä.
         
        Maa on se missä kaikki makaa. Tämä paahtimo makaa perheen omistamalla maalla, joka takaa jatkuvuuden ja vapauden toimia. Se takaa myös kohtuusperiaatteen säilymisen vuosia, sillä jatkuvasti nouseva vuokra tarkoittaisi jatkuvasti nousevaa tuottovaatimusta. Käsityössä tuottavuudella on raja, jota ei voi enää jossakin vaiheessa ylittää, sillä se vaatii ne kädet ja toimivat kädet on vain ihmisellä. Ihminen on rajallinen tuottavuudeltaan, ja kaikki sen rajan ylittävä johtaa hyvinvoinnin menettämiseen tai käsityön ja laadun kompromissaamiseen teollisen tuotantotavan sisään ajamiseen. Ratkaisuna esitetään usein hintojen nostamista, mutta mikäli ihmisten ostovoima ei kasva, hintojen nosto ei ole kovinkaan kestävä ratkaisu. Kohtuuttoman toimijan kohtuus ei koskaan täyty, eli mikään ei riitä. SampoKone ei voi toimia tällaisia arvoja kantavien toimijoiden kanssa, sillä opiskelemamme tiedon mukaan kohtuuttomuus ei tuo hyvää itselle, yhteisölle tai ympäristölle. Kohtuuton toimija polkee ketjutonta polkupyörää ja ei siis koskaan saavu määränpäähän. 
         
        Lämpöenergiaa tarvitaan hetkellisesti erittäin paljon kahvin paahtamisessa. Ja tässä on se realismi, mitä oppii tekemällä ja luomalla itse. Tuulesta ja auringosta ei saa niin paljoa sähköä kohtuuinvestoinnein, että sillä lämmittäisi kahvinpaahtimen siinä mittakaavassa missä me sitä teemme jotta toiminnassa on taloudellisesti edes jotakin järkeä. Aurinkoa ja tuulta kyllä on Etelä-Karjalassa hyvin, mutta niistä syntynyt sähkö tulisi varastoida valtavaan akustoon, joka on hankintahinnaltaan, käyttöiältään ja ympäristöarvoiltaan kyseenalainen investointi. Eli toistaiseksi, kunnes tekniikka kehittyy, tarvitsemme kaasua paahtimen kahvin paahtamiseen. Pyrimme siirtymään suomalaiseen biokaasuun lähivuosina, ja nyt käytämme normaalia nestekaasua, paahtimen ja paahtimon sähköistyksen tullessa auringosta ja tuulesta. 
         

        Mitä tahansa rakennammekin, meidän tulee huolehtia viidestä elementistä ja toimia harmoniasta näiden elementtien puitteissa. Elementit ovat maa, tuli, vesi, ilma ja vesi. Kuudes elementti on eetteri, mutta siitä ihmisen ei tarvitse huolehtia, vaikkakin siinä levätessä luovuus ja eheytys tapahtuvat yksilössä.

        Kahvinpaahtimemme w6000 6 kg rumpu on indonesialaisen Wiliam Edisonin käsialaa. Tämä erinomainen paahdin syntyi Balilla asuvan taitavan suunnittelijan ja yrittäjän Wiliam Edisonin kyvystä luoda huippulaatuisia kahvinpaahtimia. Tutustuimme Wiliamiin Balilla joogaa harjoittaessamme. Wiliam aloitti kahvinpaahtamien valmistamisen halusta auttaa kotimaansa kahvinviljelijöitä. Hän rakensi ensin huokeahintaisen 1 kg paahtimen, jollainen oli Metsäpaahtimonkin ensimmäinen kahvinpaahdin. Tällä 1 Kg paahtimella paikalliset viljelijät pääsivät itse paahtamaan eli jatkojalostamaan tuotettaan. Tämä lisäsi viljelijöiden halua kasvattaa laadukasta kahvia ja toi tarvittavaa lisäansioita, kun viljelijät pääsivät myymään / markkinoimaan suoraan kahviaan turisteille, hotelleille ja kahviloille. Tästä edullisesta noin 1000 dollarin paahtimesta tulikin supersuosittu, ja Wiliamista paikallisesti tunnettu ja arvostettu yrittäjä. Erikoiskahvin tuotatoon siirtyminen oli yksi vaihtoehto aikana, jolloin raakakahvin alhainen hinta on aiheuttanut köyhyyttä viljelijöille maailmanlaajuisesti. Vuonna 2024 raakakahvin hinta on noussut merkittävästi, mikä on tuonut hiukan helpotusta viljelijöiden tilanteeseen globaalisti. Erikoiskahvin hintaan tämä nousu ei ole vaikuttanut niin merkittävästi, sillä erikoiskahvista maksetaan 2-5 kertainen hinta tavanomaiseen kahviin verrattuna, mutta erikoiskahvin saatavuudella nykyisessä tilanteessa on ollut merkitystä. 
         
        Wiliamin paahtimille löytyi kysyntää pian myös Indonesian ulkopuolella Eurooppaa myöten. 1kg paahtimen menestys innosti Wiliamin rakentamaan isompia ja modernimpia paahtimia, niin mekin löysimme ja päivitimme isompaan 6 kg paahtimeen vuonna 2018. SampoKoneen paahdin oli tuolloin toinen Eurooppaan tuotu 6 kg paahdin, ensimmäinen yksikkö on Sveitsissä. Ensimmäinen 1 kg paahtimemme matkasi Balilta lähimpään postiin Petterin sylissä skootterilla, Wiliamin saattelemana!  Nykyinen paahtimemme vaatikin jo järeämpää logistiikkaa päästäkseen Luumäen metsään. Alkuperäinen 1kg paahdin on Metsäpaahtimolla edelleen käytössä sample -paahtimena.

        Kahvipussin pakkausmerkinnät

        Pakkaus ja tiedot

        Käytössämme on kaksi pakkausvaihtoehtoa 250g – 1000g pusseille. Toinen on täysin biohajoava kahvipussi biohajoavalla hampusta ja sokeriruo’osta valmistetulla etiketillä. Tämä pakkaus on luonnollisesti myös muoviton ja sisältää venttiilin, jolloin se on käytössä jauhettuna toimitettaviin kahveihin, jotta vältetään kahvipussin turpoaminen kahvista irtoavien kaasujen vuoksi.

        Toinen pakkausvaihtoehtomme on kartonkijätteeseen kierrätettävä alumiiniton kahvipussi koko printillä. Tämän pakkauksen saat, mikäli tilaat kahvisi papuna. Toistaiseksi tämä pussi ei ole biohajoava, mutta tulevaisuudessa sekin tulee muuttumaan biohajoavaksi.

        Kaikki pussimme ovat ilmatiiviitä ja korkealaatuisia, joten ne kestävät avaamista ja sulkemista niissä olevan sulkimen avullla (zip).

        TUOTTEEN NIMI

        Metsäpaahtimon logon alapuolella löytyy tieto siitä, mitä kahvia pussissa on. Mikäli kyseessä on yhden tilan ” single estate” -kahvi, nimi on kyseisen tilan nimi. Esim. Bynemara tilakahvi. Mikäli kyseessä on Metsäpaahtimon oma kahvisekoitus, kahvi on nimetty uuttosuosituksen tai erityisominaisuuden mukaisesti.

        PAAHTOASTE

        Olemme päätyneet ilmoittamaan paahtoasteen 1-6 asteikolla. Paahtoasteen ilmoittaminen voi tuntua yksinkertaiselta asialta, mutta kuten usein tapahtuu, mitä enemmän sitä pohtii, sen moniulotteisemmaksi asia muuttuu tiedon kertyessä. Vaalea, keski-, tummapaahto – joskus paahdot ilmoitetaan näin selkeän yksinkertaisesti kolmen asteikolla. Metsäpaahtimon tulkinta on, että näiden kolmen paahtoasteen sisälle on tarpeen jättää myös liikkumavaraa, koska kunkin paahtoasteen skaala on melko laaja, mikä vaikuttaa merkittävästi kahvin aromaan. Pakkauksessamme 1-2 ovat vaalea- , 3-4 keski- ja 5-6 tummapaahtoa. Pohjois-Amerikassa usein käytetään keskipaahdosta ilmaisua city tai city+, Metsäpaahtimolla on sama logiikka.

        PAPU TAI JAUHETTU KAHVI MERKINTÄ

        Paketissa on  papu- tai suodatinjauhatusmerkintä. Mikäli kyseessä on verkkotilaus, kahvisi on jauhettu tilauksenne mukaisesti ja merkintä on kohdassa ”filter” vaikkakin jauhatus olisi hienompi tai karkeampi tai sitten merkintää ei ole laisinkaan. Tämä on estetiikka- ja selkeyssyistä. Jauhatusasteita on niin paljon erilaisia, että paketista tulisi vaikealukuinen, mikäli kaikki vaihtoehdot ilmoitettaisiin.

        PAKKAUSEN KIERRÄTYS JA EKOLOGISUUS

        Kuvakkeiden jälkeen selviää, miten tämä tuote on luotu ja miten sen pakkaus tulee kierrättää. Suosittelemme käyttämään pussia uudelleen, koska se on korkelaatuista materiaalia. Pussi on ilmatiivis ja uudelleen suljettava. Pussin sisustan voi pyyhkiä esim. etanolilla tai kostealla pyyhkeellä ennen uudelleenkäyttöä. Mikäli käytät pussia kerran uudelleen vähennät jätettä 50%, jos 4 kertaa niin sinun täytyy kysyä matemaatikolta, montako prosenttia jäte väheni, mutta lupaamme, että enemmän kuin kaksi kertaa uudelleen käytettäessä 🙂. Myös täysin biohajoavan pakkauksen voi hyödyntää uudelleen, koska pussi on laadukas.

        PARASTA ENNEN JA PAAHTO PVM.

        Pussin pohjaan on leimattu parasta ennen -päivä sisällölle. Tästä päivästä 6 kk taaksepäin on kahvisi paahtopäivämäärä. Kahvia voi hyvin käyttää myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Etenkin jos kyseessä on papukahvi ja tuote on säilytetty viileässä, se on todennöisesti vielä hyvä kuppi. Kahvi on parasta tuoreena, mutta ei liian tuoreena. Kahvin kannattaa antaa levätä noin 4-6 vrk. paahdon jälkeen, jotta palokaasut vapautuvat pavusta. Vaaleapaahtoinen kahvi säilyy paremmin kuin tummapaahto, mutta yleisesti voi sanoa, että kahvi on tuoretta 6 – 90 vrk paahdon jälkeen. Mikäli kahvi on jauhettu, säilyvyys lyhenee merkittävästi. Siksi suosittelemme ostamaan papukahvia ja investoimaan pieneen kahvijauhimeen toimistolla tai kotona. Kahvin säilyvyys on parhaimmillaan viileässä ja ilmatiiviisti pakattuna. Mikäli säilöt kahvia kuukausia ennen käyttöä pakastaminen on hyvä vaihtoehto. Pakastettuna ikääntymistä ei juurikaan tapahdu.