Metsäpaahtimo on pienpaahtimo ja elintarvikealkemistin työpaja. Metsäpaahtimo luotsaa kahvia Intiasta ja kauempaakin pientilallisilta paahdettavaksi Suomalaiseen metsään. Toimimme läheisessä yhteistyössä kahvinviljelijöidemme kanssa suoramaahantuontia harjoittamalla. Yhteistyön toimivuus on rakennettu yhteisöllisyyden, ystävyyden ja luottamuksen perustalle. Näitä arvoja toteuttaen luomme yhdessä teille huippulaatuista kahvia.
Meille laadukkaan kahvin tuottaminen on yksinkertaista. Yksinkertaisuuden salaisuus on ”korkealaatuisin raaka-aine”. Raakakahvin ollessa korkealaatuista paahdettu kahvi tekeytyy erinomaiseksi suomalaisessa metsässä käsityönä Suomalaisena artesaanityötä. Kahvin lisäksi tuotamme Suomalaisen metsän raaka-aineista elämänvoimaa nostattavia elintarvikkeita.
Sympaattinen paahtimomme sijaitsee Etelä-Karjalalaisessa metsässä järven rannalla. ”Off-grid” periaatteella merikonttiin rakennettu kahvipaahtimo saa energiansa auringosta ja tuulesta, mikä mahdollistaa omavaraisen ja luonnonläheisen toiminnan infran ulkopuolella. Luontoa, luovuutta, omavaraisuutta ja kädentaitoja hyödyntäen tuotamme korkealaatuisia puhtaita tuotteita ekologisesti ja eettisesti. Arvomme ovat toimintamme perusta, arvot olemme perineet ihmiskunnan yhteisistä viisausperinteistä, jonka jatkumoa mekin olemme.
Meille kahvin laatu tarkoittaa
Tarina & arvot

Kahvimme ovat ”single estate” tilakahvia. Se tarkoittaa, että kahvimme alkuperä on jäljitettävissä yksittäiselle tilalle ja viljelijään joka ne on tuottanut. Ostamme kahvimme suoraostona viljelijältä, ja maahantuontitoiminta on yksi SampoKoneen toiminnan osa-alue. Usein paahtamamme kahvit ovat ”blendaamattomia”, eli sinulla on mahdollisuus kokea jokaisen tilan kahvimarjan uniikki aroma. Tietoa kahvitiloista löydät Kahvin maahantuonti -välilehdestä. Ketjumme kahvipuusta kuppiin on arvoiltaan katkeamaton, ja osana tätä arvo kokonaisuutta on Metsäpaahtimon toiminta.
Metsäpaahtimo toimii Suomen Etelä-Karjalassa kauniin luonnon ympäröimänä järvenrannalla, puhtaasti ja omavaraisesti. Vuonna 2018 perustettu paahtimo on alusta alkaen rakennettu omavaraisuuden, ekologisuuden ja kohtuullisen kulutuksen periaatteille. Tämä on antanut meille mahdollisuuden noudattaa arvoja ja toimintatapoja, jotka kaikuvat perinteistä, ja uskomme perinteiden olevan tulevaisuuden standardi ja välttämättömyys. Haluamme olla se muutos, ja käsityönä rakennettu ”do it yourself” -arvo mahdollistaa vapauden ja edistyksellisen uniikin toimintamallin ja arvojen toteuttamisen vapaasti. Se myös mahdollistaa osittaisen taloudellisen riippumattomuuden niiltä osin, että mitä olet itse luonut osaat todennäköisesti myös itse korjata. Aloitimme 2017 toimintamme näillä arvoilla, mikä antoi meille etumatkan ekologisuuteen ja eettisyyteen.
Demeter -tuotemerkeillä merkityt tuotteet tulevat biodynaamisesta maatalous- ja puutarhatuotannosta, joissa viljelytoimenpiteiden tarkoitus on ylläpitää ja lisätä maan terveyttä ja hedelmällisyyttä. Rudolf Steinerin filosofiasta kumpuava näkemys otetaan huomioon alkutuotannon lisäksi myös valmistuksessa, jatkojalostuksessa ja myynnissä. Demetersertifioitu tuote on askel luomusta eteenpäin, tuotantotapaan jossa ihmisyys ja luonto-ovat yhtä, ja ihmisen tehtävä on tukea luontoa, joka tukee ihmisyyttä pyyteettömästi olemassaolollaan. Biodynaaminen viljely perustuu kahvinpaahtaja ja maahantuoja Petterin mielestä lyhyesti selitettynä: ”luonnon monimuotoisuuden varjeluun maaperän terveyttä ylläpitämällä. Aisteilla ymmärretyn maailman lisäksi se huomioi koko kosmoksen energiat ja yhteyden kaikkeen”.
Luomusertifiointi takaa tuotteen puhtauden, eli tuotteen viljelyssä on käytetty vain luonnonmukaisesti valmistettuja lannoitteita ja torjunta-aineita. Lopputuote on lisäaineeton, eli paahtaja Petterin ajattelussa puhdas. Demetertuote on aina myös luomu, mutta tuotannossa viljelijä/tila on omavarainen, eli se ei käytä kaupallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten luomuviljelyssä. Demetersertifioitu tila tuottaa monimuotoisuudellaan (kasvit, koti-eläimet, villielämet, vesi, ilma, aurinko, kompostointi) kaiken itsenäisesti. Demeterviljely on siksi aina CO2 positiivista, eli tila sitoo enemmän hiilidioksidia kuin tuottaa.
Kahvissa Arabica kahvin ”alalajike” merkitsee paljon kahvin aroman ja laatuun kannalta. Alkuperäislajikkeet ovat arvostetumpia juuri siksi, että ne ovat pääosin aina jalostettuja ja ihmisen risteyttämiä lajikkeita aromarikkaampia. Demeter ja luomu valvovat myös jalostamista, eli esimerkiksi gmo-muunneltuja lajikkeita ei sallita. Demeter -järjestö ylläpitää myös siemenvarastoja, joissa ylläpidetään ja taataan alkuperäisten lajikkeiden saatavuus biodynaamisille viljelijöille ja estetään alkuperäislajikkeiden katoaminen.
Tämän yrityksen omistajan palattua noin 7 vuoden ihmiskunnan perinteiden opiskelumatkalta, jona aikana matkalla opiskellut elämäntavat olivat tulleet osaksi omaa elämää, oli aika aloittaa toiminta muiden ihmisten hyväksi. Aloitimme kumppani Janitan kanssa kaksi yritystä, joista toinen on enemmän Petterin taipumuksien ja elämäntarkoituksen mukainen SampoKone. Janita kokee tarkoitukselliseksi ja taipumuksiensa mukaiseksi ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen joogan ja terapeuttisten hoitomenetelmien tarjoajana. SampoKone keskittyy nimensä mukaisesti enemmän hyvinvointia lisäävän materiaalisen ravinnon tuotantoon ja konkreettiseen tarjoamiseen suurelle joukolle monistettavissa olevalla konseptilla, kun Janita keskittyy yksilöllisempään lähestymistapaan. Molemmat yritykset tukevat toisiaan, ja me molemmat työskentelemme yhdessä yrityksestä riippumatta, sillä molempien toiminta perustuu samoille arvoille ja tiedostamme erillisyyden kaikessa olevan harhaa.
Olemme sitoutuneet ylläpitämään etumatkamme henkilökohtaista kehitystä ja konkreettista toimintaa harjoittamalla, luovuutta ylläpitämällä, mielen tasapainon avulla sekä ahkeran käsityöläistoiminnan harjoittamisella. Lopulta kaikkien yrityksien arvot ovat sen omistajien, johtajien ja työntekijöiden yhteenlaskettu intentio, josta muodostuu arvopääoma. Näin Metsäpaahtimokin on tekijöidensä arvojen summa ja täten ikuisesti muuttuva.
Mitä tahansa rakennammekin, meidän tulee huolehtia viidestä elementistä ja toimia harmoniasta näiden elementtien puitteissa. Elementit ovat maa, tuli, vesi, ilma ja vesi. Kuudes elementti on eetteri, mutta siitä ihmisen ei tarvitse huolehtia, vaikkakin siinä levätessä luovuus ja eheytys tapahtuvat yksilössä.
Kahvipussin pakkausmerkinnät
Pakkaus ja tiedot
Käytössämme on kaksi pakkausvaihtoehtoa 250g – 1000g pusseille. Toinen on täysin biohajoava kahvipussi biohajoavalla hampusta ja sokeriruo’osta valmistetulla etiketillä. Tämä pakkaus on luonnollisesti myös muoviton ja sisältää venttiilin, jolloin se on käytössä jauhettuna toimitettaviin kahveihin, jotta vältetään kahvipussin turpoaminen kahvista irtoavien kaasujen vuoksi.
Toinen pakkausvaihtoehtomme on kartonkijätteeseen kierrätettävä alumiiniton kahvipussi koko printillä. Tämän pakkauksen saat, mikäli tilaat kahvisi papuna. Toistaiseksi tämä pussi ei ole biohajoava, mutta tulevaisuudessa sekin tulee muuttumaan biohajoavaksi.
Kaikki pussimme ovat ilmatiiviitä ja korkealaatuisia, joten ne kestävät avaamista ja sulkemista niissä olevan sulkimen avullla (zip).
TUOTTEEN NIMI
Metsäpaahtimon logon alapuolella löytyy tieto siitä, mitä kahvia pussissa on. Mikäli kyseessä on yhden tilan ” single estate” -kahvi, nimi on kyseisen tilan nimi. Esim. Bynemara tilakahvi. Mikäli kyseessä on Metsäpaahtimon oma kahvisekoitus, kahvi on nimetty uuttosuosituksen tai erityisominaisuuden mukaisesti.
PAAHTOASTE
Olemme päätyneet ilmoittamaan paahtoasteen 1-6 asteikolla. Paahtoasteen ilmoittaminen voi tuntua yksinkertaiselta asialta, mutta kuten usein tapahtuu, mitä enemmän sitä pohtii, sen moniulotteisemmaksi asia muuttuu tiedon kertyessä. Vaalea, keski-, tummapaahto – joskus paahdot ilmoitetaan näin selkeän yksinkertaisesti kolmen asteikolla. Metsäpaahtimon tulkinta on, että näiden kolmen paahtoasteen sisälle on tarpeen jättää myös liikkumavaraa, koska kunkin paahtoasteen skaala on melko laaja, mikä vaikuttaa merkittävästi kahvin aromaan. Pakkauksessamme 1-2 ovat vaalea- , 3-4 keski- ja 5-6 tummapaahtoa. Pohjois-Amerikassa usein käytetään keskipaahdosta ilmaisua city tai city+, Metsäpaahtimolla on sama logiikka.
PAPU TAI JAUHETTU KAHVI MERKINTÄ
Paketissa on papu- tai suodatinjauhatusmerkintä. Mikäli kyseessä on verkkotilaus, kahvisi on jauhettu tilauksenne mukaisesti ja merkintä on kohdassa ”filter” vaikkakin jauhatus olisi hienompi tai karkeampi tai sitten merkintää ei ole laisinkaan. Tämä on estetiikka- ja selkeyssyistä. Jauhatusasteita on niin paljon erilaisia, että paketista tulisi vaikealukuinen, mikäli kaikki vaihtoehdot ilmoitettaisiin.
PAKKAUSEN KIERRÄTYS JA EKOLOGISUUS
Kuvakkeiden jälkeen selviää, miten tämä tuote on luotu ja miten sen pakkaus tulee kierrättää. Suosittelemme käyttämään pussia uudelleen, koska se on korkelaatuista materiaalia. Pussi on ilmatiivis ja uudelleen suljettava. Pussin sisustan voi pyyhkiä esim. etanolilla tai kostealla pyyhkeellä ennen uudelleenkäyttöä. Mikäli käytät pussia kerran uudelleen vähennät jätettä 50%, jos 4 kertaa niin sinun täytyy kysyä matemaatikolta, montako prosenttia jäte väheni, mutta lupaamme, että enemmän kuin kaksi kertaa uudelleen käytettäessä 🙂. Myös täysin biohajoavan pakkauksen voi hyödyntää uudelleen, koska pussi on laadukas.
PARASTA ENNEN JA PAAHTO PVM.
Pussin pohjaan on leimattu parasta ennen -päivä sisällölle. Tästä päivästä 6 kk taaksepäin on kahvisi paahtopäivämäärä. Kahvia voi hyvin käyttää myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Etenkin jos kyseessä on papukahvi ja tuote on säilytetty viileässä, se on todennöisesti vielä hyvä kuppi. Kahvi on parasta tuoreena, mutta ei liian tuoreena. Kahvin kannattaa antaa levätä noin 4-6 vrk. paahdon jälkeen, jotta palokaasut vapautuvat pavusta. Vaaleapaahtoinen kahvi säilyy paremmin kuin tummapaahto, mutta yleisesti voi sanoa, että kahvi on tuoretta 6 – 90 vrk paahdon jälkeen. Mikäli kahvi on jauhettu, säilyvyys lyhenee merkittävästi. Siksi suosittelemme ostamaan papukahvia ja investoimaan pieneen kahvijauhimeen toimistolla tai kotona. Kahvin säilyvyys on parhaimmillaan viileässä ja ilmatiiviisti pakattuna. Mikäli säilöt kahvia kuukausia ennen käyttöä pakastaminen on hyvä vaihtoehto. Pakastettuna ikääntymistä ei juurikaan tapahdu.

