IDEA

Metsäpaahtimo on pienpaahtimo ja elintarvike alkemistin työpaja. Tuotamme kuusenkerkkätuotteita Suomen luonnosta. Tuotamme Metsäpaahtimolla käsityönä ja harmonisella ”off-grid” energialla kylmäuutettua Kerkkäsiirappia ja Kerkkäjauhetta. Nämä tuotteet löydät verkkokauppamme valikoimista. Tämän lisäksi Cafe Metsäpaahtimolta löytää raaka-aineistamme luotua Kerkkä kombuchaa (RAW) ja Kerkkä jäätelöä.

Kuusenkerkkä on maaginen suomalainen luonnontuote, joka hurmaa maullaan ja jota on käytetty parantavana, terveyttä edistävänä rohtona vuosisatojen ajan. Tuotamme  kerkkätuotteet käsityönä ja prosessimme perustuvat luomiimme innovaatioihin, joiden ydin on se, että kerkkätuotteemme on valmistettu kuumentamatta ja vailla lisäaineita.
Kutsummekin tuotteita perustellusti ”raw” tai ”kylmäuutto” -tuotetuiksi, koska tuotannossa ei käytetä yli 42 asteen lämpötilaa. Tämä tuotantotekniikka säilyttää kaikki kerkän hyvät ainesosat, kuten entsyymit ja vitamiinit, jotka kuumentaessa tuhoutuisivat osittain tai kokonaan. Tämän vuoksi kerkkätuotteemme maistuvat voimakkaan kerkkäiseltä ja puhtaalta suomalaiselta metsältä. 

Kuusenkerkkä tuotteet

Kylmäuutettu kuusenkerkkäsiirappi. Tämä ”raw” tai ” cold brew” eli kuumentamaton siirappi tuote on Metsäpaahtimon innovaatio, jossa olemme pyrkineet säilyttämään kuusenkerkän aineosat mahdollisimman hyvin hyödyksesi. Kylmäuutettuun siirappiimme ei ole lisätty lisäaineita tai vettä, vaan se koostuu 100 % sti kuusenkerkästä ja Luomu sokerista. Kylmäuuttosiirappi on maultaan voimakkaan metsäinen ja sitrusmainen sisältäen kaiken alkuperäisen muuttumattomana kuten luonto sen on luonut.

    Kuivattu kerkkäjauhe. Kuivaaminen ja jauheeksi jauhaminen on myös hyvä tapa säilöä kerkkää sen sisältämiä hyviä ominaisuuksia säilöen. Jauheemme on puhdasta 100 % kerkkää ja kuivattu valvotusti alle 42 °C lämpötilassa, jotta tuotteen sisältämä ravinto-osaset eivät tuhoudu ja maku/väri säilyy kuuselle ominaisena. 

    Kuusenkerkkä jauhe on hyvin tiivistettyä kerkkä energiaa ja ravinteita, sillä 1 kg jauheen tuottamiseen tarvitaan miltei kymmenkertainen määrä kerkkää. Eli yhdessä teelusikallisessa kerkkäjauhetta on tiivistettynä paljon elämänvoimaa ja ravinteita sinun hyväksesi.

    Miten käytän kerkkätuotteita? 

    Kylmäuuttosiirappi: Kerkän ravinteet ja aroma on imeytetty nestemäiseen muotoon ja tämä tekee kerkkäsiirapista helpompaa ja nopeampaa hyödyntää ja lopputuotteeseen tulee voimakas kerkkäaroma. Kylmäuuttosiirappia voi käyttää hunajan tavoin, puuron tai jugurtin päällisenä, juomissa, salaattikastikkeissa ja kokkaamisessa.

    Kerkkäjauhe: Sopii erinomaisesti smoothieen tai maustamiseen jolloin se imeytetään nesteeseen tai yhdessä käytettäväksi kerkkäsiirapin rinnalla. Kahvilallamme hyödynnämme jauhetta myös kuusenkerkkä laten valmistuksessa jolloin kerkkäjauhe yhdistyy kuusenkerkkä kylmäuuttosiirappiin ja kauramaitoon. Myös puuronpäällä kerkkäjauhe ja siirappiyhdistettynä on ollut tykätty ja kaunis lisä. Kerkkäjauhetta voi myös sekoittaa hunajaan mikäli haluaa kerkkä-hunaja teetä tai se sopii erinomaisesti myös vihreän teen ystäväksi.

    Arvot ja tarina

    Metsän tuotteet

    Intentiomme on alusta-alkaen ollut tuottaa luonnontuotteita myös suomesta ja tästä intentiosta ja uteliaisuudesta löytää maukkaita ja terveellisiä raaka-aineita. Tuottamamme kerkkätuotteet pyritään tuottamaan mahdollisimman pienellä tuotanto prosessoinnilla jotta tuotteet ovat mahdollisimman lähellä luonnollista sisältöään ja makuaan, mutta kuitenkin helposti hyödynnettävissä arjessa tai ammattilaiskeittiössä. Tuotteiden tuotanto tapahtuu artisaanityönä ja luontoa kunnioittaen. Arvojemme pohjasta voi lukea enemmän tarinoita täältä sivuilta, mutta ydin tuotannossa on se, että vain hyvää tekemällä muille olioille ja luonnolle voi saavuttaa hyvän lopputuleman. Kaikki muut tavat ovat kestämättömiä ja kuten kyseinen sana pitää sisälläänkin se tulee päätökseen ennemmin tai myöhemmin. Pyrimme kestävyyteen jolloin voitte luottaa siihen, että olemme olemassa myös tulevaisuudessa sinua palvellen.

    Ihmisten ravinto on teollistunut huimaa vauhtia ja ikävä kyllä usein ravinnon laadun kustannuksella. Kun paketit ja mainokset ovat hioutuneet kohti täydellisyyttä itse sisältö on jäänyt sivuosaan. Nykyisyydessä monet luonnonmuodossaan hyvinkin ravinnepitoiset ja maukkaat ainesosat ovat pitkälle prosessoituna ja näin menettäneet alkuperäisen luontonsa. Kuumentaminen, lisäaineet ja itse tuotetta edullisempien ”täyte” raaka-aineet ovat syrjäyttäneet sivuosaan alkuperäisen raaka-aineen maun ja ravinneominaisuudet. Me emme nähneet, että meitä tarvitaan kehittämään prosessoituja tuotteita enemmän tai pidemmälle vaan enemmänkin palaamaan yksinkertaisuuteen ja aitouteen. 

    Ruoka-alkemisti on Metsäpaahtajan ammattinimike. Alkemisti voi olla kuin Kalevalan eepoksen Sampo ja Sampohan tarjoaa kirnuttavaa ”rajattomasti” mikäli ihminen tyytyy kohtuuteen eli kestävään toimintaan. Luonto tarjoaa ihmiselle arvokkaita aarteita, joiden hyödyntäminen on meidän velvollisuutemme, sillä kehomme hoiva ja ylläpito on ihmisen perusvelvoite elämässä. Mikäli kehon huollon laiminlyö elämän muut velvoitteet alkavat tuntua raskaalta ja jäävät lopulta keskeneräisiksi.

    Luontomme on siis alkemistin Sampo, se pyyteettä tarjoaa kirnuttavaa. Alkemistin eli ihmisen tehtäväksi jää tutkia, oivaltaa ja hyödyntää mitä luonto antaa. 

     

    Arvot

     

    Aloitimme keräämällä koivunmahlaa, jonka halusimme olevan mahdollisimman alkuperäisessä muodossa, eli pastöroimaton ja lisäaineeton. Kolme kevättä yritimme oivaltaa, tutkia ja toteuttaa tämä koivunmahlatuote ja siinä epäonnistuimme.  Emme keksineet miten mahlan saisi säilymään. Aika ja taloudelliset resurssimme ovat rajalliset joten päätös luopua hankkeesta oli perusteltu.

    Mutta siinä sivussa kun keväät kuluivat koivunmahla metsässä popsimme usein mahla-ajan loppu puolelle ajoittunutta kuusen synnyttämää uutta kasvustoa eli kerkkää. Miellyimme kyseiseen sitrusmaiseen aitoon metsän makuun. Siitä alkoi vuosien mittainen tuotekehitys, jonka tuloksena on meillä nyt teille tarjota kylmäuutettua kerkkäsiirappia, kerkkäjauhetta ja kahviallamme kerkkälattea, puuroa, kombuchaa ja välillä vähän muutakin.

    Kaikki kuitenkin sai alkunsa Koivunmahlasta ja kahvista. Ihmisen toiminta on jonka intentio on hyvä ja hänen taipumuksiensa mukainen johtaa aina kohti jotakin se jotakin ei ole aina sitä mitä tavoitteli, mutta toiminta itsessään on merkityksellistä. Täyttä elämää ei voi elää suunnitelman mukaisesti vaan havainnoiden, oppimalla ja luopumalla. Vain luopuminen voi antaa tilaa uudelle ja näin kävi meidänkin tapauksessa. Kun luovuimme koivunmahlantuotannosta löytyi resursseja keskittyä muuhun eli kerkkään ja kahviin.

    Mikäli muuten mielii pastöroimatonta koivunmahlaa ja ei ole mahla-aika niin Nordic Koivu on ratkaissut koivunmahlan säilyvyys dilemman ja heillä on tarjota tätä Suomalaista ” kookosvettä” pastöroimattomana ja lisäaineettomana. 

    Pakkaus ja säilyvyys

    Säilytys: viileässä valolta suojattuna, 1-2 vuotta. Molemmat pakkaukset lasia ja uudelleen käytettävissä, eivätkä sisällä muovia. Kerkkäjauheen purkissa on korkkikansi pakkaus on mainio mausteiden säilytykseen kun kerkkä loppuu. Ja kerkkäsiirappipurkki on metallisella kierrekannella ja siihen voi taltioida hyvin muita nestemäisiä tuotteita siirapin loppuessa.

    Jälleenmyyjät