Metsäpaahtimo on pienpaahtimo ja elintarvike alkemistin työpaja. Metsäpaahtimo luotsaa kahvia Intialaiselta pientilalta paahdettavaksi Suomalaiseen metsään. Toimimme läheisessä yhteistyössä kahvinviljelijöidemme kanssa ja pyrimme yhdessä tuottamaan teille huippu laatuista kahvia. Lisäksi tuotamme Suomalaisen metsän raaka-aineista elämänvoimaa nostattavia elintarvikkeita. Sympaattinen paahtimomme sijaitsee Etelä karjalalaisessa metsässä järvenrannalla. ”Off the grid” periaatteella merikonttiin rakennettu kahvipaahtimon saa energiansa auringosta ja tuulesta, mikä mahdollistaa omavaraisen ja luonnonläheisen toiminnan infran ulkopuolella. Luontoa, luovuutta, omavaraisuutta ja kädentaitoja hyödyntäen tuotamme korkealaatuisia puhtaita tuotteita ekologisesti ja eettisesti. Arvomme ovat toimintamme perusta, arvot olemme perineet ihmiskunnan yhteisistä viisausperinteistä, jonka jatkumoa mekin olemme.
Meille kahvin laatu tarkoittaa
Tarina & arvot
TILAKAHVI
Kahvimme ovat tilakahvia”single estate”, joka tarkoittaa, että kahvimme alkuperä on jäljitettävissä yksittäiselle tilalle ja viljelijään joka ne on tuottanut. Ostamme kahvimme suoraostona viljelijältä, maahantuonti toiminta on yksi SampoKoneen toiminnan osa-alue. Usein paahtamamme kahvit ovat ”blendaamattomia”, eli sinulla on mahdollisuus kokea jokaisen tilan kahvimarjan uniikki aroma. Tietoa kahvitiloista löydät kahvinmaahantuonti välilehdestä. Ketjumme kahvipuusta kuppiin on arvoiltaan katkeamaton ja osana tätä arvo kokonaisuutta on Metsäpaahtimon toiminta.
METSÄPAAHTIMO
Toimii Suomen Etelä-Karjalassa kauniin luonnon ympäröimänä järvenrannalla, puhtaasti ja omavaraisesti. 2018 perustettu Metsäpaahtimo on alusta- alkaen on rakennettu omavaraisuuden, ekologisuuden ja kohtuullisen kulutuksen periaatteille. Tämä on antanut meille mahdollisuuden noudattaa arvoja ja toimintatapoja, jotka kaikuvat perinteistä ja uskomme perinteiden olevan tulevaisuuden standardi ja välttämättömyys. Haluamme olla se muutos ja käsityönä rakennettu ” do it your self ” arvo mahdollistaa vapauden ja edistyksellisen uniikin toimintamallin ja arvojen toteuttamisen vapaasti. Se myös mahdollistaa osittaisen taloudellisen riippumattomuuden niiltä osin, että mitä olet itse luonut osaat todennäköisesti myösitse korjata. Aloitimme 2017 toimintamme näillä arvoilla, joka antoi meille etumatkan ekologisuuteen ja eettisyyteen.
Demeter&Luomu
Demeter tuotemerkeillä merkityt tuotteet tulevat maatalous- ja puutarhatuotannosta, joissa viljelytoimenpiteiden tarkoitus on ylläpitää ja lisätä maan terveyttä ja hedelmällisyyttä. Rudolf Steinerin filosofiasta kumpuava näkemys otetaan huomioon alkutuotannon lisäksi myös valmistuksessa, jatkojalostuksessa ja myynnissä. Demeter sertifikoitu tuote on askel Luomusta eteenpäin, tuotantotapaan jossa ihmisyys- ja luonto-ovat yhtä ja ihmisen tehtävä on tukea luontoa, joka tukee ihmisyyttä pyyteettömästi olemassa olollaan. Demeter eli bio dynaamisen viljely perustuu kahvinpaahtaja ja maahantuoja Petterin mielestä lyhyesti selitettynä: “luonnonmonimuotoisuuden varjeluun maaperän terveyttä ylläpitämällä. Aisteilla ymmärretyn maailman lisäksi se huomioi koko kosmoksen energiat ja yhteyden kaikkeen”
Luomu sertifiointi takaa tuotteen ” puhtauden”, eli tuotteen viljelyssä on käytetty vain luonnonmukaisesti valmistettuja lannoitteita ja torjunta-aineita, sekä lopputuote on lisäaineeton, eli paahtaja Petterin ajattelussa “puhdas”. Demeter tuote on aina myös Luomu, mutta tuotannossa viljelijä / tila on omavarainen, eli se ei käytä kaupallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten Luomu viljelyssä hyödynnetään. Demeter sertifioitu tila tuottaa monimuotoisuudellaan ( kasvit, koti-eläimet, villielämet, vesi, ilma, aurinko, kompostointi) kaiken itsenäisesti. Demeter viljely on siksi aina hiilidioksidi CO2 positiivista, eli tila sitoo enemmän CO2 sta kuin tuottaa.
Kahvissa Arabica kahvin “alalajike” merkitsee paljon kahvin aromaan, eli laatuun. Alkuperäislajikkeet ovat arvostetumpia juuri siksi, että ne ovat pääosin aina ihmisen risteyttämiä jalostettuja lajikkeita aroma rikkaampia. Demeter valvoo myös jalostamista, eli gmo-muunneltuja lajikkeita ei sallita ja Demeter- järjestö ylläpitää myös siemen varastoja joissa ylläpidetään ja taataan alkuperäisten lajikkeiden saatavuus demeter viljelijöille ja estetään alkuperäislajikkeiden katoaminen.
TARINA
Tämän yrityksen omistajan palattua noin 7 vuoden ihmiskunnan perinteiden opiskelumatkalta, jona aikana matkalla opiskellut elämäntavat olivat tulleet osaksi omaa elämää, oli aika aloittaa toiminta muiden ihmisten hyväksi. Aloitimme kumppani kanssa kaksi yritystä joista toinen on enemmän Petterin taipumuksien ja elämäntarkoituksen mukainen SampoKone ja Janita kokee tarkoitukselliseksi ja taipumuksiensa mukaiseksi ihmistenhyvinvoinnin lisäämisen joogan ja terapeuttisten hoitomenetelmien tarjoajana. SampoKone keskittyy nimensä mukaisesti enemmän hyvinvointia lisäävän materiaalisen ravinnon tuotantoon ja konkreettiseen tarjoamiseen suurelle joukolle monistettavissa olevalla konseptilla, kun Janita keskittyy yksilöllisempään lähestymistapaan. Molemmat yritykset tukevat toisiaan ja me molemmat työskentelemme yhdessä yrityksestä riippumatta sillä molempien toiminta perustuu samoille arvoille ja tiedostaen erillisyyden kaikessa olevan harhaa.
ARVOT
Olemme sitoutuneet ylläpitämään etumatkamme sitoutumalla henkilökohtaiseen kehitykseen, konkreettista toimintaa harjoittamalla, luovuutta ylläpitämällä, mielen tasapainon avulla , sekä ahkeran käsityöläis- toiminnan harjoittamisella. Lopulta kaikkien yrityksien arvot ovat sen omistajien, johtajien ja työntekijöiden yhteenlaskettu intentio, josta muodostuu arvo pääoma, näin Metsäpaahtimokin on tekijöidensä arvojen summa ja täten ikuisesti muuttuva.
TOTEUTUS
Metsäpaahtimo on SampoKoneen Petterin käsityötä. Itse kontti näyttää kovin pelkistetyltä, mutta on rakennettu huolella ja mielikuvituksella. Paahtimo sisältää huippu teknologiaa, perinteisiä hyväksi todettuja rakennusteknisiä toteutuksia yhdistettynä modernin teknologian suomiin mahdollisuuksiin, sekä sopivan hippusellisen elossa olemisen hulluutta. Mainittakoon, että paahtimo toimii normaalisti myös -22 asteen pakkasessa ja on kokenut 90 cm lumipeitteen ympärillä. Toiminta on jatkunut katkeamattomana, vaikka suurteollisuuden infraa ei ole ollut käytettävissä. Paahtimo on etävalvonnassa ja ohjauksessa mm. sen lämpötilaa voidaan etänä säätää tai kytkeä pois tai päälle, silloin kun paahtimossa ja lepohuoneessa ei tarvitse työskennellä. Lisäksi paahtimon on eristetty. Lämmitys voidaan siis katkaista, kun toimintaa ei ole, joka on merkittävin metodi energian säästämiseksi. Lämmitys polttoaine on jätteestä valmistettu Mydiesel, joka on 100% kotimainen ja fossiiliton polttoaine, samalla polttoaineella kulkee myös meidän ajoneuvot. Paahtimon näkyvin osa eli aurinkopaneelit ja tuulivoimala on asennettu kääntyvälle ”pedille” jolloin talvella paneelit pudottavat lumet päältään, mutta kääntyvä peti mahdollistaa kesällä paneeleiden vaakatasossa toimimisen joka taas mahdollistaa parhaan aurinkoenergian saannin, sekä pyörteettömän tuulen tuuli turbiinille.
Vesi pulppuaa rakentamastamme kaivosta ja vesijärjestelmä on paineistettu pumpulla. Järjestelmä voidaan luonnollisesti talvisin tyhjätä nopeasti jäätymisvahinkojen estämiseksi.
Ilmanvaihto on oleellinen kahvinpaahtimossa ei vain siksi, että paahdettaessa kahvia syntyy savua ja sitä syntyy paljon ! Mutta sen lisäksi syntyy lämpöä ja sitä syntyy myös paljon! Tämä ilma on se missä paahtajan pitää pystyä työskentelemään pitkiä aikoja ilman keskittymisen herpaantumista. Eli tarvitaan säädettävää poistoilmapuhallusta ja tuloilmaa, sillä ulkoilman lämpötila vaihtelee -25 – +25 välillä. Turvallisuutta valvoo häkähälyttimien lisäksi, hiilidioksidi ja kaasuarvoja valvovat laitteet. Sillä unohduksia sattuu toistettaessa asioita tuhansia kertoja, tällöin hälyttimet ovat se joka valvoo paahtajan selustaa ja keskeyttää keskittymisen yhteen kohteeseen mikäli se työturvallisuus syistä on välttämätöntä.
Maa on se missä kaikki makaa. Eli tämä paahtimo makaa perheen omistamalla maalla joka takaa jatkuvuuden ja vapauden toimia. Sekä myös kohtuus periaatteen säilymisen vuosia, sillä jatkuvasti nouseva vuokra tarkoittaisi jatkuvasti nousevaa tuottovaatimusta. Käsityössä tuottavuudella on raja jota ei voi enää jossakin vaiheessa ylittää, sillä se vaatii ne kädet ja toimivat kädet on vain ihmisellä. Ihminen on rajallinen tuottavuudeltaan ja kaikki sen rajan ylittävä johtaa hyvinvoinnin menettämiseen tai käsityön ja laadun kompromissaamiseen teollisen tuotantotavan sisään ajamiseen. Ratkaisuna esitetään usein hintojen nostamista, mutta mikäli ihmisten ostovoima ei kasva, hintojen nosto ei ole kovinkaan kestävä ratkaisu. Kohtuuttoman toimijan kohtuus ei koskaan täyty, eli mikään ei riitä. SampoKone ei voi toimia tällaisia arvoja kantavien toimijoiden kanssa, sillä opiskelemamme tiedon mukaan kohtuuttomuus ei tuo hyvää itselle, yhteisölle tai ympäristölle. Kohtuuton toimija polkee ketjutonta polkupyörää ja ei siis koskaan saavu määränpäähän.
Lämpö energiaa tarvitaan erittäin paljon hetkellisesti kahvinpaahtamisessa ja nyt se realismi mitä oppii tekemällä ja luomalla itse. Tuulesta ja auringosta ei saa niin paljoa sähköä kohtuu investoinnein, että sillä lämmittäisi kahvinpaahtimen siinä mittakaavassa missä me sitä teemme jotta toiminnassa on taloudellisesti edes jotakin järkeä. Aurinkoa ja tuulta kyllä on Etelä Karjalassa hyvin, mutta niistä syntynyt sähkö tulisi varastoida valtavaan akustoon, joka on hankinta hinnaltaan, käyttö iältään ja ympäristöarvoiltaan kyseenalainen investointi. Eli toistaiseksi kunnes tekniikka kehittyy tarvitsemme kaasua paahtimen kahvin paahtamiseen. Pyrimme siirtymään Suomalaiseen biokaasuun lähivuosina ja nyt käytämme normaalia nestekaasua. Paahtimen ja paahtimon sähköistyksen tullessa auringosta ja tuulesta.
ELEMENTIT
Mitä tahansa rakennamme meidän tulee huolehtia viidestä elementistä ja toimintamme harmoniasta näiden elementtien puitteissa. Elementit ovat maa, tuli, vesi, ilma ja vesi. Kuudes elementti eetteri on, mutta siitä ei tarvitse ihmisen huolehtia vaikkakin siinä levätessä luovuus ja eheytys tapahtuvat yksilössä.
KAHVINPAAHDIN
6 kg rumpu kahvinpaahtimemme, w6000, on indonesialaisen Wiliam Edisonin käsialaa. Tämä erinomainen paahdin syntyi Balilla asuvan taitavan suunnittelijan ja yrittäjän Wiliam Edisonin luoda huippulaatuisia kahvinpaahtimia, tutustuimme Wiliamiin Balilla joogaa harjoittaessamme. Wiliam aloitti kahvinpaahtamien valmistamisen halusta auttaa kotimaansa kahvin viljelijöitä. Hän rakensi ensin huokea hintaisen 1 kg paahtimen, jollainen oli Metsäpaahtimonkin ensimmäinen kahvinpaahdin. Tällä 1 Kg paahtimella paikalliset viljelijät pääsivät itse paahtamaan eli jatkojalostamaan tuotettaan. Tämä lisäsi viljelijöiden halua kasvattaa laadukasta kahvia ja toi tarvittavaa lisäansioita, kun viljelijät pääsivät myymään / markkinoimaan suoraan kahviaan turisteille, hotelleille ja kahviloille. Tästä edullisesta noin 1000 dollarin paahtimesta tulikin super suosittu ja Wiliamista paikallisesti tunnettu ja arvostettu yrittäjä. Erikoiskahvin tuotatoon siirtyminen oli yksi vaihtoehto aikana jolloin raakakahvin alhainen hinta on aiheuttanut köyhyyttä viljelijöille maailmanlaajuisesti. Nykyisellään 2024 raakakahvin hinta on noussut merkittävästi, joka on tuonut hiukan helpotusta viljelijöiden tilanteeseen globaalisti. Erikoiskahvin hintaan hinnan nousu ei ole vaikuttanut niin merkittävästi, sillä erikoiskahvista maksetaan 2-5 kertainen hinta tavanomaiseen kahviin verrattuna, mutta erikoiskahvin saatavuuteen nykyisellä tilanteella on ollut merkitystä.
Wiliamin paahtimille löytyi kysyntää pian myös Indonesian ulkopuolella Eurooppaa myöten. 1kg paahtimen menestys innosti Wiliamin rakentamaan isompia ja modernimman paahtimia, jonka mekin löysimme ja päivitimme isompaan 6 kg paahtimeen vuonna 2018. SampoKoneen paahdin oli tuolloin toinen Eurooppaan tuotu 6 kg paahdin, ensimmäinen yksikkö on Sveitsissä. Ensimmäinen 1 kg paahtimemme matkasi Balilta lähimpään postiin Petterin sylissä skootterilla, Wiliamin saattelemana! Nykyinen paahtimemme vaatikin jo järeämpää logistiikkaa päästäkseen Luumäen metsään. Alkuperäinen 1kg paahdin on Metsäpaahtimolla edelleen käytössä “sample” paahtimena.
YHTEISTYÖKUMPPANIT
Teemme yhteistyötä kaltaistemme käsityöläisten kanssa, joita ohjaa halu hyvään ja intohimo toimintaansa kohtaan. Kenenkään ei tarvitse etsiä kaltaisiaan sillä vaan olemalla itse aidosti jotakin kaltaisensa aina kohtaavat niin kotimaassa kuin valtamerienkin ollessa välissä. Siksi myös paahtimoomme kahvinpaahdin ja maahantuomamme kahvit valikoituvat samankaltaisten toimijoiden varaan.
Paahtamisessa luotamme aitouteen, työtaitoon ja yksinkertaisuuteen joka nostaa jokaisen tilan uniikin aroman esiin. Yhteistyökumppanit osiosta löydätte enemmän tietoa muista osatekijöistä kahvin matkalla Intian kahvimetsästä Luumäen metsään.
Kahvi
KAHVIN TIEDOT
Metsäpaahtimon logon alapuolella löytyy tieto mitä kahvia pussissa on. Mikäli kyseessä on yhdentilan ” single estate” kahvi, tuolloin nimi on kyseisen tilan nimi, Esim. Bynemara tilakahvi. Mikäli kyseessä on Metsäpaahtimon oma kahvisekoitus kahvi on nimetty uutto suosituksen tai erityisominaisuuden mukaisesti.
PAAHTOASTE
Olemme päätyneet ilmoittamaan paahtoasteen 1-6 asteikolla. Paahtoasteen ilmoittaminen voi tuntua yksinkertaiselta asialta, mutta kuten moniasia mitä enemmän sitä pohtii sen moniulotteisemmaksi asia muuttuu tiedon kertyessä. Vaalea-, keski-, tummapaahto, joskus paahdot ilmoitetaan näin selkeän yksinkertaisesti kolmen asteikolla. Metsäpaahtimon tulkinta on, että näiden kolmen paahtoasteen sisälle on tarpeen jättää myös liikkuma varaa, koska kunkin paahtoasteen skaala on melko laaja joka vaikuttaa merkittävästi kahvin aromaan. Pakkauksessamme 1-2 ovat vaalea- , 3-4 keski- ja 5-6 tummapaahtoa. Pohjois amerikassa usein käytetään keskipaahdosta ilmaisua city tai city+, eli Metsäpaahtimolla on sama logiikka.
PAPU TAI JAUHETTU KAHVI MERKINTÄ
Yleisesti myymme papu kahvia, mutta suodatinjauhatus on toinen valinnan vaihtoehto. Mikäli kyseessä on verkkotilaus kahvisi on jauhettu tilauksenne mukaisesti ja merkintä on kohdassa ”filter” vaikkakin jauhatus olisi hienompi tai karkeampi. Tämä vain selkeys- ja ulkoasu syistä. Jauhatusasteita on niin paljon erilaisia, että paketista tulisi vaikea lukuinen mikäli kaikki vaihtoehdot ilmoitettaisiin.
PAKKAUSEN KIERRÄTYS JA EKOLOGISUUS
Kuvakkeiden jälkeen selviää miten tämä tuote on luotu ja miten sen pakkaus tulee hävittää. Suosittelemme käyttämään pussia uudelleen, koska se on korkelaatuista materiaalia. Pussi ilmatiivis ja uudelleen suljettava. Pussin sisustan voi pyyhkiä esim. etanolilla tai kostealla pyyhkeellä ennen uudelleen käyttöä. Mikäli käytät pussia kerran uudelleen vähensit jätettä 50%, jos 4 kertaa niin sinun täytyy kysyä matemaatikolta montako % enemmän jäte väheni, mutta lupaamme, että enemmän kuin kaksi kertaa uudellee käytettäessä 🙂
PARASTA ENNEN JA PAAHTO PVM.
Pussin pohjaan on leimattu parasta ennen päivä sisällölle. Tästä päivästä 6 kk taaksepäin on kahvisi paahtopäivämäärä. Kahvia voi hyvin käyttää myös parasta ennen päiväyksen jälkeen, etenkin jos kyseessä on papu kahvi ja tuote on säilytetty viileässä se on todennöisesti vielä hyvä kuppi. Kahvi on parasta tuoreena, mutta ei liian tuoreena. Kahvin kannattaa antaa levätä noin 4-6 vrk. paahdon jälkeen, jotta palokaasut vapautuvat pavusta. Vaalea paahtoinen kahvi säilyy paremmin kuin tummapaahto, mutta yleisesti voisi sanoa, että kahvi on tuoretta 6 – 90 vrk paahdon jälkeen. Mikäli kahvi on jauhettu säilyvyys lyhenee erittäin merkittävästi. Siksi suosittelemme ostamaan papu kahvia ja investoimaan pieneen kahvijauhimeen toimistolla tai kotona.